[IMAGE]

 

Wat kost het houden van een hond?

De kosten van het houden van een hond kun je verdelen in drie delen: aanschafkosten, onderhoudskosten en kosten bij het afscheid. Het houden en hebben van een hond is alles bij elkaar GEEN goedkope hobby zoals u hieronder kunt lezen. Bedenk daarom voordat u een hond gaat kopen heel goed of uw budget dat toelaat. U zult zien dat het in feite niet veel uit maakt (in kosten) of u een rashond neemt of een bastaardhondje. De grootste kostenpost zit namelijk niet in de aanschaf van de pup maar in het onderhoud er van! In ieder geval geldt dat je net als voor alle dingen geld opzij moet zetten voor de post "onvoorzien" want die kun je juist voorzien! Hieronder vindt u  een overzicht van de meest voorkomende  kosten:


[IMAGE]

A. Aanschafkosten
    Koop nooit een Berner Sennenhond zonder stamboom of met een buitenlandse stamboom omdat je niet weet of het een echte Berner Sennenhond wordt met de goede eigenschappen van karakter en uiterlijk. Vooral omdat de Berner Sennen op dit moment een populaire hond is wordt er door malafide fokker onverantwoord gefokt en als U niet oplet wordt U en U hond daarvan de dupe. Het is  dus niet verstandig om een Berner Sennenhond te kopen bij een dierenwinkel of via handelaars op het internet ook al zijn die soms goedkoper in aanschaf. Deze honden hebben geen stamboom omdat dat een van de voorouders een erfelijk gebrek of karakter afwijking heeft. Uw pup is hiermee dan ook belast en heeft een grotere kans op erfelijke ziektes of het kan een bange, agressieve of nerveuze hond worden. Vaak ziet men tegenwoordig puppies aangeboden met  een buitenlandse stamboom omdat  deze honden afkomstig  zijn van onbetrouwbare adressen (geïmporteerd uit Tsjechië, Polen of Hongarije).Deze pups zijn misschien wel goedkoop maar zijn onvoldoende gesocialiseerd en  de kans op ziekten is groot. De dierenartskosten zullen snel veel hoger zijn dan de aanschafkosten van de pup! Koop daarom bij een goede fokker die u kan adviseren en begeleiden.

Let bij aankoop van een pup op de volgende zaken: voor de socialisatie van een pup is het belangrijk dat de pups vrij rondlopen en kunnen kennismaken met andere dieren en kinderen. Koop dus bij een kleinschalige fokker die slechts enkele honden heeft zodat  de fokker hooguit maar  één nest tegelijk heeft. Maak eerst kennis met de moederhond, als je denkt "die zou ik wel willen hebben" ga dan pas naar de pups kijken. De honden zijn schoon en fris, levendig, onderzoekend  niet bang en vrij van ongedierte; de pups zijn niet angstig en hebben heldere ogen. Een goede fokker geeft enthousiast informatie over de (voor-)ouders van de pups door samen met u de stamboom te bespreken en de officiële HD en ED gegevens te laten zien. Verder laat de fokker zijn pups enten, chippen en ontwormen voordat ze naar de nieuwe eigenaar gaan. Berner Sennenpups mogen pas op de leeftijd van acht a negen weken bij de moeder weg. Eerder weghalen heeft nadelige gevolgen voor het welzijn van de hond.
Kosten van aanschaf liggen voor een goede rashond met stamboom tussen 1000 en 2000 euro. Dat geldt ook voor een Berner Sennen pup. Het verschil in prijs komt door de vele onderzoeken, DNA onderzoeken, shows en opvoeding en socialisering.

Benodigdheden
Voor het houden van een hond heeft u verschillende spullen nodig. Denk hierbij aan etensbakken, borstels, speeltjes, een riem en hondenvoer. Daarnaast is het handig om poepzakjes te hebben. Al deze zaken kunt u kopen bij een dierenspeciaalzaak. Wanneer u een pup koopt, wordt geadviseerd hetzelfde voer te kopen dat de fokker ook voert. Vooral een Berner Sennen in de groei heeft goede voeding nodig om groeikreupel, HD en ED te voorkomen. Geef dus altijd een voer speciaal ontwikkeld voor GROTE RASSEN. Een eerste zak puppyvoer (20 kg) kost ongeveer 70 euro.
Aanschafkosten borstel, etensbakken, riem, e.d. ongeveer 50-100 euro

Veel mensen gebruiken voor hun hond een bench, een metalen kooi om de hond binnenshuis korte tijd in op te kunnen sluiten en een hondenmand waarin de Berner Senen kan slapen. Wij adviseren om dat NIET te doen. Een Berner moet kunnen bewegen (dus geen bench) en moet uitgestrekt kunnen liggen. Een (jonge) Berner slaapt meer dan 3/4 van zijn tijd en als hij dan altijd opgerold moet liggen is dat slecht voor zijn ontwikkeling. Geef hem gewoon een kleedje en als je even weg moet leg hem dan in de hal of nog beter is het om hem buiten te laten.


[IMAGE]

B. Onderhoudskosten

Opvoeding
Zeker als u voor de eerste maal een hond neemt, is het zeer dringende advies om met de pup naar een puppycursus te gaan en daarna ook vervolgcursussen te volgen, zoals een cursus Elementaire Gehoorzaamheid. U leert daar zelf met de pup omgaan; de pup leert essentiële commando’s te gehoorzamen en kan daar meestal spelen met andere pups. De tweede socialisatie wordt hiermee bevorderd. Thuis is het verstandig om de pup niet toe te staan om op stoelen en banken te klimmen, als u dat niet wenst. Een vaste plek is dan nodig om de pup naar toe te kunnen sturen. Dit kunt u aanleren door de pup te prijzen en hem eventueel erheen te lokken met een beetje voer. Er zijn vele boeken op de markt, die u nuttige tips geven over het opvoeden van uw pup maar er gaat niet boven het volgen van een cursus waar u persoonlijk begeleid wordt door een ervaren trainer. Dit kan bij een commerciële hondenschool, een Martin Gaus hondenschool of bij een Kynologen vereniging bij u in de buurt.
Trainingskosten zijn sterk afhankelijk van de cursusduur maar reken op ongeveer 100 euro. 

Voeding
De hoeveelheid en de aard van de voeding voor een hond is onder andere afhankelijk van de grootte en het type hond (actief of rustig).  Er is apart voer verkrijgbaar voor jonge honden en voor senioren. Let er op dat de hond slank blijft, weeg het dier regelmatig. Geef volwassen honden twee keer per dag te eten. Geef honden na het eten voldoende rust om een maagkanteling te voorkomen. Voer kunt u onder andere kopen bij de dierenspeciaalzaak. Er zijn verschillende soorten voer: droogvoer, diner, nat voer en diepvriesvoer. Laat het eten altijd eerst op kamertemperatuur komen. Zorg dat er altijd fris water klaar staat. Diervoeders die voldoen aan een minimale standaardsamenstelling worden aangeduid met “volledig” of “compleet”. Voeg nooit vitamine- en mineralenmengsels toe aan volledige voeding zonder de dierenarts te raadplegen. Voer uw hond geen botjes van gebakken, gebraden of gekookt gevogelte (zoals kip). Wij laten de honden altijd voor een deel "mee-eten" met de pot. Geef dan wel minder van het andere voer zodat het totaal hetzelfde blijft!   Meng bij omschakelen naar een ander voer de eerste vier dagen het oude en nieuwe voer door elkaar. Dit voorkomt buikpijn en diarree. Geef het dier nooit chocola of druiven, deze zijn giftig voor uw hond. Een volwassen Berner Sennen eet ongeveer 500 gram voer per dag.
De kosten van voeding kunnen variëren van enkele tientjes tot meer dan 100 euro per maand.

Belasting
De tarieven van de hondenbelasting variëren per gemeente maar liggen snel rond de 80 euro per jaar

Dierenartskosten
Bekende besmettelijke hondenziekten zijn parvo en de ziekte van Weil en Carré. Het is verstandig de hond daartegen in te enten. Houd bij een vakantie in een pension rekening met de gevraagde inentingen. Een hond moet regelmatig gecontroleerd worden op wormen en teken. Teken zijn zichtbaar op de huid van de hond, wormen zijn zelden uitwendig zichtbaar. Bij een lintwormbesmetting kunt u “rijstkorrels” in de vacht rond de anus vinden. U wordt geadviseerd om uw volwassen hond vier keer per jaar te ontwormen. Kijk altijd of een hond goed in zijn vel zit; let op het gebit, de ogen, oren en vacht van de hond. Benader bij twijfel uw dierenarts.
Houd rekening met dierenartskosten zoals entingen (50 euro per jaar), ontwormen en vlooienbehandeling (40 euro per jaar). Vaak kiest een eigenaar voor (eenmalig) castratie van reu (ongeveer 100 euro) of teef (al snel 250 euro). Wij adviseren om dat alleen te doen op medische indicatie (teef) of bij een wat dominante reu.
Jaarlijkse entingen e.d. 90 euro (LEES anders ook even ons Vaccinatie tips: "Minder inenten is beter!")

Ziektekostenverzekering
De medische kosten kunnen behoorlijk oplopen bijvoorbeeld als uw dier onverhoopt ziek wordt. Voor (onverwachte) dierenartskosten kunt u een ziektekostenverzekering afsluiten wat wij dan ook adviseren. Let er bij het afsluiten van de verzekering wel goed op wat WEL en vooral ook wat NIET verzekerd wordt. Meestal zijn de dure operaties die verband houden met erfelijke aanleg al bij voorbaat uitgesloten. Honden kunnen last hebben van erfelijke aandoeningen. Bij de Berner Sennenhond zijn bekende aandoeningen Elleboogdysplasie en (tegenwoordig in mindere mate) heupdysplasie. Naarmate de hond ouder wordt komen er steeds meer pijnklachten. Dysplasie is niet te genezen, de pijn kan door behandeling wel verminderen.
Ziektekostenverzekering: 10 - 15 euro per maand

Vakantie
Als verantwoordelijk huisdiereigenaar is het van belang serieus over de vakantieperiode na te denken. Neemt u uw hond mee op vakantie, of laat u hem liever thuis? En kiest u dan voor professionele opvang of doet u een beroep op familie of vrienden? Indien u uw hond meeneemt naar het buitenland, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Zo zijn er de verplichte inentingen, maar u kunt ook te maken krijgen met bijvoorbeeld muilkorfverplichting of verplichte hondengordels in de auto.
Pensionkosten ongeveer 15-20 euro per dag voor een volwassen Berner Sennenhond


[IMAGE]

C. Kosten bij het afscheid

Dierenartskosten
Zeker op het einde van zijn leven gaan de dierenartskosten flink omhoog omdat er meestal een ziekbed vooraf gaat aan het afscheid van je huisgenoot. En elk bezoekje (consult) is al snel 25 euro. Daarbovenop komen de medicijnen en eventuele diagnostische verrichtingen. U bent al snel een paar honderd euro ziektekosten kwijt. Dat loopt al snel bij röntgenfoto's (50 euro per stuk), chemokuren (700-1500 euro) of een MRI scan (al snel 400 euro per scan) . In deze situaties is een goede ziekteverzekering wel heel plezierig bij het nemen van de juiste beslissingen.
 

Begraven of cremeren
Een trouw dier begraven hoort voor veel mensen bij het rouwproces. Voor sommigen leeft het dier voornamelijk voort in herinneringen. Anderen hebben een fysieke plaats zoals een graf nodig om de nabijheid van het beestje te voelen. Steeds meer baasjes kiezen voor een waardige begrafenis of crematie. 

Euthanasie door de dierenarts
 Een euthanasie door een dierenarts kost ongeveer 75 tot 100 euro en daarbij kan de dierenarts ook de crematie van je hond of kat regelen als je dat wilt en de as laten retourneren aan jou. Of hij laat het lichaam door een destructiebedrijf meenemen
Euthanasie door dierenarts 75 tot 100 euro.

Begrafenis thuis
Om publieke gezondheidsredenen mogen honden of andere dieren niet overal in de tuin worden begraven. Je dierenarts weet wat de regels zijn in het gebied waar je woont. Wil je dat er een uitzondering wordt gemaakt, dan kun je de gemeente vragen om toestemming.
Kan het begraven thuis dan is dat natuurlijk gratis!

Begrafenis op een dierenbegraafplaats
Niet elke diereneigenaar heeft een tuin, maar veel mensen hebben een sterke behoefte het lichaam van hun dier te begraven. Hier zijn dierenbegraafplaatsen voor. De kosten van een begrafenis variëren net als bij die van mensen per begraafplaats en zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals het type graf (gedeeld of individueel), de kist (of urn), de grootte van de plaats, de uitvoering van de steen en of je het graf wilt onderhouden en hoe lang.
Kosten begraven is sterk afhankelijk van duur, kist en plek: vanaf 200 euro

Crematie
Cremeren is een gebruikelijke manier om de stoffelijke resten van je huisdier te verwerken. Je kunt kiezen uit een gecombineerde of een individuele crematie. Als je de as van je dier in een urn of strooidoos wilt krijgen, moet je voor het laatste kiezen. Dan kun je later besluiten wat je met de as doet. Sommige mensen zetten de as in een mooie urn in huis. Andere mensen strooien de as uit in de tuin of op een dierenbegraafplaats. Het is niet overal toegestaan om de as uit te strooien, dus vraag dit eerst na bij je dierenarts of gemeente. Bij een dierenbegraafplaats kun je meestal een nis kopen om de urn in te zetten of de as in een gezamenlijk graf plaatsen.
Kosten crematie: 150 - 200 euro
 


[IMAGE]

Wat u verder nog moet weten

  Lees veel meer over het kiezen, houden en hebben van een huisdier op de site van het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren : http://www.licg.nl/7x/home.html

[IMAGE]

 

Web Analytics